
Pentru cei bolnavi de diabet de tip 1, o cauză importantă de îngrijorare este complicaţia severă numită cetoacidoza, adică glicemia foarte crescută cu cantităţi însemnate de corpi cetonici în sânge. Cetonele sunt acizii produşi prin metabolismul grăsimilor atunci când corpul nu dispune de suficientă insulină şi deja este hiperacid. În situația în care alimentația ta este una corectă, cetonele sunt în fapt un lucru pozitiv.
Fără insulină sau fără un nivel satisfăcător de crom, util în legarea insulinei de glucoză, glucoza nu reușește să pătrundă în celule. Așadar, corpul nu-şi poate lua din glucide energia necesară şi are nevoie de o sursă alternativă. Aşa că începe să ardă grăsimi – ceea ce determină constituirea de corpi cetonici. Este un lucru bun, de vreme ce metabolizarea grăsimilor constituie cea mai sănătoasă cale de a obţine energie decât prin metabolizarea glucidelor sau a proteinelor. În plus se obține o cantitate de două ori mai mică de deşeuri. Dacă alegeţi alimentaţia care să vă menţină un echilibru al pH-ului, volumul mic de deşeuri rezultat va fi eliminat din corp imediat şi uşor.
Însă, dacă corpul are deja un grad mare de aciditate, cetonele care rezultă nu sunt eliminate (cu ajutorul calciului, colesterolului şi a altor substanţe tampon) şi se concentrează în sânge, compromiţând delicatul echilibru al pH-ului şi făcând ca organismul să intre în cetoacidoză. Iar asta nu este un lucru bun. Corpul ia o poziție de apărare, utilizându-şi lichidele pentru a dilua şi neutraliza acizii, făcând astfel să apară greaţa, vărsăturile, deshidratarea, respiraţia accelerată şi durerile musculare. Dacă trataţi incorect cetoacidoza, ea duce la comă diabetică şi, în cele din urmă, la moarte.
Sursa articolului „Cetonele si cetoacidoza”
Dieta Young pentru bolnavii de diabet; autor Robert O. Young, Ed. Paralela 45, pg.68-69