
Greata de la inceputul sarcinii este un prim semn major de deshidratare atat a mamei, cat si a fatului. Este provocata de histamina – care are functie de reglare a apei in corp. Majoritatea mamicilor isi ajusteaza consumul de apa dupa luna a treia si atunci dispar si greturile. Altele nu, si greturile continua chiar pana la nastere. Consecintele pot fi regretabile.
Daca mama continua sa bea cafea, ceai cafeinizat sau alcool pe perioada sarcinii, fara ca sa consume si cantitati suficiente de apa, ea influenteaza negativ dezvoltarea fiziologica a fatului in uter. Fatul isi trage necesarul de nutrienti pentru crestere din resursele mamei. Este vorba de: apa, oxigen si aminoacizi. De aceea nivelul de apa si de aminoacizi al mamei este factor determinant pentru dezvoltarea fatului.
Deshidratarea in sine provoaca un stres sever corpului. Corpul prezinta reactii fiziologice si hormonale la stres. Si nici fatul nu este protejat.
Daca mama consuma alcool pe perioada sarcinii copilul poate avea retard sau alt tip de probleme mentale. Un creier in dezvoltare are nevoie de multa apa (corpul nostru este 75% apa, creierul este 85% apa). Una din modalitatile prin care celulele primesc apa este printr-un cap, ca de dus, care permite doar apei sa intre in ele si sa le hraneasca. Nicio substanta solida nu patrunde. Hormonul numit vasopresin face ca acele mici perforatii (din capul de dus) sa se produca si astfel celulele sa fie hranite. Vasopresinul este si el un agent responsabil de managementul apei in corp.
Alcoolul inhiba formarea vasopresinului si nici functiile lui nu mai au loc. Cand secretia de vasopresin este oprita in corpul mamei, se intampla acelasi lucru si la fat. Structura creierului mamei este deja formata, dar la fat nu. Astfel, lipsa vasopresinului face ca la fat creierul sa nu se mai dezvolte normal. Si la plamanii fatului pot aparea anormalitati care pot duce la deformatii.
Datorita acestui studiu, se poate demonstra acum ca anormalitatile de la nastere nu pot fi puse doar pe baza DNA, ci si pe deshidratare.
Sursa: fragmente din “Nu esti bolnav, ti-e doar sete”, autor dr.F. Batmanghelidj