
Noua biologie vede pădurea nu doar copacii.
Indicatorul esenţial al sănătăţii dumneavoastră nu este glicemia, tensiunea arterială, greutatea, colesterolul sau alceva, ci este pH-ul sanguin – cât de alcalin (bazic) sau acid este sângele. pH-ul are o scară care începe de la 1 (cel mai acid) și sfârșește la 14 (cel mai alcalin), valoarea 7 fiind una neutră. Aşa cum îşi menţine constantă temperatura, corpul va face totul pentru a menţine sângele în intervalul foarte îngust al pH-ului – un pH uşor alcalin, de 7.365. (Unele organe, stomacul sau colonul sunt acide în virtutea funcţiei lor, dar e foarte uşor să încline balanța către o aciditate excesivă.)
PH-ul sângelui şi al altor lichide organice şi ţesuturi afectează fiecare celulă. Întreg procesul metabolic depinde de alcalinitate. Cea care vă menţine gras e hiperaciditatea. Atunci când organismul trebuie să apeleze la măsuri extreme, ca să-şi menţine pH-ul, apar efectele negative.
Efectul cel mai grav ale mediului acid în organism constă în faptul că el devine teren propice pentru dezvoltarea ciupercilor parazite, a bacteriilor şi virusurilor, numite colectiv sub numele de microorganisme. Majoritatea trăiesc benign sau chiar sunt favorabile organismului sănătos, dar cele dăunătoare prosperă în mediul acid, în care chiar şi microorganismele bune înmulţindu-se, pot să devină dăunătoare.
Pe lângă faptul că sunt dăunătoare în sine, aceste microorganisme pot totodată să excreteze substanţe nocive (acide), exotoxine şi micotoxine, pe măsură ce digeră – prin fermentaţie – surse de energie pe care, altfel, corpul le-ar folosi pentru sine, eliberând acizi în circulaţia sangvină.
Bechamp a observat, la microscop, că microorganismele nocive pot proveni chiar din celulele noastre. Aşa cum a arătat Bechamp, corpul uman, ca toate fiinţele vii, conţine aşa-numitele microzime, ce trăiesc independent în celule. Acestea evoluează în forme mai complexe. Din ele se dezvoltă, de fapt, toate celulele. Iar în anumite medii, microzimele se transformă în bacterii şi ciuperci parazite.
Microorganismele patogene pot reveni la starea de microzime, stare mult mai benefică, dependentă (deloc surprinzător) de un mediu sănătos, alcalin. Pe măsură ce evoluează, microorganismele îşi schimbă forma şi rolul (în funcţie de mediul ce le înconjoară), lucru pe care îl numesc pleomorfism. Organismele pleomorfe patogene nu pot evolua într-un mediu alcalin sănătos. Acesta este adevărata natură a materiei şi felul în care se organizează şi se dezorganizează. Tulburările fizice şi chiar emoţionale pot cauza dezorganizări sau involuţie care acidifică mediul şi mai mult, dând naştere unui cerc vicios.
Există o singură boală (hiperaciditatea) şi un singur remediu (alcalinitatea). Aciditatea ţesuturilor organismului se manifestă prin felurite simptome, pe care ştiinţa medicală clasică le-a denumit boli. Când există aciditate la nivelul pancreasului, apare diabetul. Dar toate aceste probleme provin din aceeaşi tulburare, deşi ştiinţa s-a concentrat prea mult asupra copacilor şi nu mai observă pădurea. Partea bună a faptului de a vedea în sfârşit pădurea este că drumul care duce prin ea, spre sănătate, devine clar şi posibil de străbătut pentru fiecare dintre noi.
Sursa articolului „Noua biologie”
Dieta Young pentru bolnavii de diabet; autor Robert O. Young, Editura Paralela 45, pg.35-36